OCD בתמצית הינו מצב שבו האדם מוטרד ממחשבות עיקשות, שחוזרות על עצמן, ומנהלות אותו, ולרוב גם מפעולות (טקסים) שהוא חוזר ומבצע או מרגיש הכרח לחזור ולבצע, שגוזלות ממנו משאבים נפשיים רבים. ישנן דרכים חלופיות להקלה על התסמינים של הפרעה טורדנית כפייתית OCD שהן מעבר לתחום ההתמחות של הרופא או הפסיכיאטר. למרות ש OCD הינו הגדרה המצויה במדריך הפסיכיאטרי, ניתן להתייחס אליה כאל אוסף תסמינים נפשיים שפוגעים באיכות החיים של האדם, ושיש להם, כמובן, גורם כלשהו.
מהו הגורם העיקרי לOCD?
ישנה הסכמה בקרב אנשי מקצוע רבים, שהמקור לOCD נמצא לרוב בילדותו של האדם, בנוכחותו הקרובה והשפעתו של הורה, שהדבר המאפיין אותו הוא דיבור בלתי פוסק, מלחיץ, לעיתים שתלטני, שלרוב אינו מתחשב בצד השומע. החשיפה המתמדת של הילד לתקשורת מלחיצה שכזו מכניסה אותו למצבים של לחץ ותסכול, כיון ששוב ושוב הוא מוצא עצמו במצב שהוא לא מספיק לעקוב אחרי ההורה, לעמוד בדרישות שלו או לרצות אותו. למעשה הורה כזה נוטע בילד תחושות כישלון, חוסר אמונה בעצמו ולחץ, היות שהוא לעולם לא מצליח להשביע את רצון ההורה. הדיבור הכפייתי של ההורה פועל על הילד באופן היפנוטי, כי הוא שם אותו במצב שבו הוא חייב להקשיב או חייב לבצע או חייב לרצות את ההורה, במצבים רבים של חוסר אונים ובחוסר יכולת להתגונן או לעמוד על שלו. לרוב ילד כזה לא ינסה להילחם בהורה ברגעי הלחץ האלה, אלא פשוט יציית מתוך החשש לאבד את אהבתו של ההורה או להיענש, וכך ייקח עימו לחייו הבוגרים באופן בלתי נמנע את אותם משפטים ורעיונות שנטבעו עמוק בנפשו באותם רגעים של הצפה ודיבור מלחיץ. במקרים מסויימים מנגנוני הדיבור והמחשבה הבלתי פוסקים ש"הוקלטו" על ידו ברגעים מלחיצים אלה יופנו גם כלפי אחרים, וכך למעשה הוא יהפוך למעין העתק של ההורה שלו, כאילו שטבעו בשניהם את אותה תבנית של מחשבות או דפוסי התנהגות.
עזרה לאנשים עם תסמיני OCD
אנשים רבים, שאובחנו עם
OCD ופנו אלי, היו כמהים לפתור את הבעיות בין רגע, דבר המעיד על הסבל הרב שהם עוברים והרצון העז לקחת לידיהם את השליטה בחייהם. מצאתי שהדרך הטובה ביותר לעזור להם היא לתת להם תחילה תזונה שעשירה בחלבון וכן תוספי תזונה (ולא תרופות). אני נעזר בתכניות שרופאים וחוקרים שעוסקים בטיפול טבעי פיתחו (ראה בהמשך), כדי להקל על הרגשתם המיידית, ולשפר את התפקוד שלהם. רק אחר כך ניתן להתפנות לעיבוד סבלני של העבר שלהם ולהשתחררות מדפוסי החשיבה וההתנהגות העיקשים ששולטים בהם.
כמובן שנטילת תרופות נגד דיכאון או חרדה עשויה להביא להקלה זמנית בתסמיני ה OCD, אולם לאורך זמן התרופות הללו גורמות לרבים למעין אפתיה, שהפסיכיאטרים "פותרים" באמצעות החלפה או הוספה של תרופות נוספות. מצד שני, הפסקת התרופות עלולה לגרור במוקדם או במאוחר את התוצאה המוכרת למי שנטל תרופות נגד דיכאון וחרדה: רגישות יתר והתגברות החרדות עד להתקפים של פאניקה מבהילה.
תוספי תזונה לטיפול טבעי בתסמיני OCD
שיטתו של ד"ר צ'ארלס גאנט, רופא וד"ר לנטורופתיה שכתב את הספר: "הפסק את ההתמכרות שלך עכשו" לטיפול בתסמיני ה-
OCD מבוססת על מתן של מינונים גבוהים למדי של תוספי התזונה הבאים:
תיאנין (חומצת אמינו המצויה בתה ירוק) , גאבא, לציטין סויה, מגנזיום, ויטמין בי-6 בצורתו הפעילה, וחומצת האמינו
5 HTP.
שיטתו של ד"ר ויליאם וולש, חוקר ומדען וראש מכון וולש למחקר, מבוססת על השימוש בחומר הטבעי אינוסיטול אשר מרגיע במשך היום ומאפשר לישון בלילה. (ניתן לרכוש אותו גם בצורת אבקה שנמסה במים).
בנוסף מתאים ד"ר וולש למבוגרים וילדים הסובלים מתסמיני
OCD תוספי תזונה נוספים בהתאמה אישית: נגזרת של חומצת האמינו מתיונין, סידן, מגנזיום, טרימתיל גליצין, ויטמין בי-6 ואבץ.
ג'וליה רוס, תרפיסטית שפירסמה את הספר: "ריפוי מצב הרוח" משלבת את חומצת האמינו טריפטופאן כאשר היא מטפלת באנשים הלוקים בתסמיני ה
OCD.
ההרבליסטית (חוקרת צמחי המרפא) מרי ריד שסבלה בעצמה מתסמיני
OCD פיתחה דרך טיפול ב
OCD המבוססת על הנקודות הבאות:
- הימנע לחלוטין מקפאין.
- הקפד שרמת הכולסטרול לא תרד מתחת ל-170. (כדי לא לפגוע במנגנוני תיקון ציפוי תאי העצב השומני).
- הקפד לקבל את הכמות היומית המומלצת של ויטמיני בי השונים (קומפלכס).
- טול שמן זרעי פשתן כף ביום (עוזר להזנת עטיפת תאי העצב).
- טול אצת ספירולינה 8-10 קפסולות ביום.
- טול תערובת צמחי מרפא בכמוסות המכילה ולריאנה, פסיפלורה, קערורית וכשותנית.
על פי המלצתה יש להעלות באיטיות את מספר כמוסות הצמחים היומית עד שאיכות השינה משתפרת ומתחילים לחלום, אז מורידים את הכמות בהדרגה עד שמגיעים לרמה המינימלית ששומרת על שנת חלום.
עקב החשש מתופעות גמילה כדאי לתאם עם הרופא כל שינוי בצריכת תרופות לטיפול ב-OCD.
אל תהססו להיעזר בי!
אילן סלומון
מטפל יועץ ורוקח
054-5481939
ilansalom@gmail.com